ابتلا به زگیل تناسلی شایعترین بیماری منتقل شده از راه آمیزش جنسی در سراسر جهان است. ویروس پاپیلومای انسانی که بهعنوان عامل این بیماری شناخته میشود، در محیطهای مرطوب ناحیه تناسلی و دهان رشد خوبی داشته و میتواند بیش از ۲۰ ساعت زنده بماند؛ به همین دلیل سرایت این ویروس در میان افراد دارای شرکای جنسی متعدد و همچنین رابطه جنسی محافظت نشده به میزان زیادی دیده میشود. این افراد ممکن است در مراحل اول بیماری هیچگونه علائمی نداشته باشند؛ اما بتوانند آن را به شریک جنسی خود انتقال دهند. شناخت این افراد و نحوه رفتار با آنها میتواند به میزان زیادی از گسترش این ویروس جلوگیری کند.
مشاغل پرخطر برای ابتلا به زگیل تناسلی
وقتی صحبت از انتقال ویروس اچ پی وی میشود، بیشتر افراد تصور میکنند که این میکروب تنها با رابطه جنسی قابل انتقال است. این تصور اشتباه در بسیاری از مواقع گریبانگیر افرادی میشود که بهدلیل محیط کاری خود آلوده به سویههای خطرناک این ویروس شدهاند. آگاهی نسبت به این مشاغل و رعایت اصول بهداشتی میتواند راه نجاتی برای در امان ماندن از ویروس اچ پی وی باشد. مشاغل پرخطر ویروس اچ پی وی عبارتاند از:
مشاغل مرتبط با استخر
افراد و پرسنل خدماتی، نجات غریق یا مربیان شنا در استخرهای عمومی با افراد بسیار مختلفی سروکار دارند. مطمعناً شرط ورود به استخر نیز عدم ابتلا به ویروس اچ پی وی نیست! به همین دلیل بسیاری از افراد خواسته با ناخواسته این ویروس را با خود حمل میکنند و ممکن است از طریق تماس با افراد آن را انتقال دهند. هرچند که احتمال انتقال ویروس از طریق آب استخر بسیار کم است؛ اما افراد مبتلا میتوانند با نشستن روی صندلی یا تماس با لبههای استخر، ویروس اچ پی وی را برجای بگذارند. بهترین راه برای جلوگیری از انتقال ویروس اچ پی وی از طریق استخر، کلرزنی و عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران مانند مایو، حوله، دمپایی تیغ اصلاح و لوازم آرایشی است. دقت داشته باشید اگر مبتلا به این ویروس هستید، از نظر انسانی نباید از استخرهای عمومی استفاده کنید.
مشاغل مرتبط با مراکز درمانی
پرسنل مشغول در آزمایشگاهها، پرستاران و پزشکان از جمله افرادی هستند که ممکن است با بیماران مبتلا به زگیل تناسلی ارتباط داشته باشند. با توجه به اینکه این بیماری از طریق نفس کشیدن منتقل نمیشود، با رعایت نکاتی مانند پوشیدن دستکش، استریل کردن تختها و لوازم، استفاده از هود لامنیار یا شعله در هنگام کشت ویروس اچ پی وی و استریل کردن نمونههای میکروبی میتوان از شیوع آن جلوگیری کرد. این توصیهها برای ویروسهای خطرناک دیگری مانند هپاتیت، hiv و کرونا نیز توصیه میشود.
توصیه لازم برای افراد دارای مشاغل پرخطر
با وجود رعایت نکات ایمنی و حساسیت در زمینه انتقال ویروس اچ پی وی، گاهی ممکن است درصورت عدم اطلاع این ویروس منتقل شود. اگر خوش شانس باشید و گرفتار سویههای سرطانزا اچ پی وی نشوید، مداوا کردن زگیلهای تناسلی نیز تا مدتها باعث ایجاد تنش و آزرده خاطر بودن شما میشود. به همین دلیل به همه افرادی که دارای مشاغل با خطر بالا هستند، توصیه میشود که واکسن گارداسیل را طبق توصیه پزشک تزریق کنند. این واکسن دربرابر ۹ سویه ژنوتایپی ویروس اچ پی وی ایمنی ایجاد میکند. اگر به هر دلیل دچار ابتلا به زگیل تناسلی شدید، لازم است خونسردی خود را حفظ کرده و از داروهای موثر برای حذف آن استفاده کنید.
مرکز درمان اچ پی وی ایران، پکیج درمانی را به عنوان راه درمان این ویروس به افراد معرفی میکند. این پکیج، ضمن معالجه و حذف ویروس از بدن با بالا بردن قدرت سیستم ایمنی، روند بهبود را سرعت میبخشد. در این پکیج انواع ویتامینهای لازم برای افزایش توانایی بدن در مقابله با ویروس اچ پی وی وجود دارد. همچنین توصیههایی برای رهایی از این ویروس و بازگشت به زندگی عادی نیز داده شده است.
اصلیترین افراد در معرض ابتلا به زگیل تناسلی
آمارها نشان میدهد شیوع این ویروس در کشورهای درحال توسعه بهدلیل افزایش فقر، فاحشه خانه ها و همچنین کم بودن سطح فرهنگ افراد، بسیار بیشتر است. این موضوع روابط جنسی افراطی، بدون محافظت و غیربهداشتی را در این جوامع اثبات میکند. بیش از ۸۰ درصد افراد مبتلا به زگیل تناسلی در سراسر جهان، این ویروس را از طریق شریک جنسی خود دریافت کردهاند؛ به همین دلیل افراد دارای شرکای جنسی متعدد و ناآگاه بیشترین تعداد را در میان مبتلایان به اچ پی وی به خود اختصاص دادهاند. متاسفانه همیشه استفاده از وسایل جلوگیری مانند کاندوم نمیتواند در جلوگیری از انتقال ویروس موثر باشد، زیرا احتمال پاره شدن لاتکس یا عدم پوشش تمامی نقاط آلت تناسلی وجود دارد. همچنین ممکن است این ویروس در مخاط دهان و حلق وجود داشته باشد و با رابطه جنسی دهانی منتقل شود.
درصورت مشکوک شدن ابتلا به ویروس اچ پی وی چکار کنیم؟
اولین قدم برای اطمینان از آلودگی به ویروس اچ پی وی انجام آزمایش پاپ اسمیر یا نمونه برداری از دهانه رحم است. زیرا این ویروس معمولا در دهانه واژن، کشاله ران یا رحم رشد سریعی دارد. البته فراموش نکنید که زگیلها ممکن است در دهان نیز قابل مشاهده باشند. پس از نمونه برداری و اثبات یا عدم اثبات ابتلا به عفونت اچ پی وی لازم است، با تجویز پزشک داروهایی شامل پماد، قرص یا آمپول را دریافت کنید. البته نوع درمان براساس وسعت بیماری متفاوت است. معمولاً در صورت گستردگی زگیلها از روشهایی مانند لیزردرمانی، کرایوتراپی یا جراحی در کنار داروها استفاده میشود. لازم به ذکر است که عدم مراجعه به پزشک بهدلیل ترس از فاش شدن اطلاعات شخصی یا آبرو باعث پیشرفت بیماری و احتمال بدخیمی در نواحی تناسلی، دهان یا حنجره میشود.
سخن پایانی
ابتلا به زگیل تناسلی ممکن است باعث ایجاد ضایعات پیش سرطانی و بدخیمی در نواحی آلت تناسلی مرد و زن، مقعد، حلق و لوزهها شود. بیش از ۹۰ درصد سرطانهای رحم ناشی از آلودگی به سویههای ویروس اچ پی وی هستند. این ویروس از طریق تماس با پوست دارای زگیل اتفاق میافتد و افراد مبتلا معمولاً در اثر رابطه جنسی محافظت نشده دچار بیماری زگیل تناسلی میشوند. بیشتر افراد در معرض ابتلا به زگیل تناسلی را افراد دارای روابط جنسی متعدد و افراطی تشکیل میدهند. البته بیماری زگیل تناسلی در بعضی مواقع افراد دارای مشاغل پرخطر مانند کادر درمان و پرسنل استخر را نیز تهدید میکند.