تشخیص اچ پی وی با انواع متفاوتی از تستهای ساده تا مدرن اتفاق میافتد. تشخیص به موقع از بروز مشکلات و بیماریهای دیگر جلوگیری میکند و استفاده درست از پکیج درمانی اچپیوی نیز روند بهبود را سرعت میبخشد.
ویروس اچ پی وی از دسته ویروسهای پاپیلومای انسانی است که ۳۰ تا ۴۰ گونه متفاوت دارد. هر نوع ویروس مربوط به پاپیلوما نوعی ویروس اچپیوی است. ویروس اچپیوی به سلولهای خاصی در بدن میچسبند و زندگی میکنند و در سطح مرطوب پوست که سطوح مخاطی نام دارد ظاهر میشوند. این سلولها به اپیتلیال سنگفرشی معروف هستند.
ویروس اچ پی وی چیست؟
اچپیوی مخفف کلمه پاپیلومای انسانی است که ۳۰ تا ۴۰ نوع مختلف دارد که هر کدام علائم و عوارض گوناگونی را دارا هستند. ویروسهای اچپیوی را به دستههای کمخطر و پرخطر و عامل زگیل و عامل سرطان طبقهبندی میکنند؛ اما در بعضی مواقع زگیلها منجر به سرطان میشوند. تقریبا این ویروس در زنان بیشتر از مردان مسری است و منجر به سرطان دهانه رحم یا سرطان معده میشود. این ویروسها با تماس مستقیم با پوست آلوده به سرعت سرایت پیدا میکند و بیشتر در نواحی واژن، دهانه رحم، مجاری ادراری، داخل بینی، دهان، گلو، پشت پلک، نای و لوله تنفسی پدیدار میشود.
راه های انتقال ویروس اچ پی وی
اچپیوی مخاطی از طریق تماس مستقیم با پوست، رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی منتقل میشود. این ویروس از طریق خون و مایعات پخش نمیشود؛ اما اگر فرد مبتلا هیچ نشانهای نداشته باشد، ولی تماس مستقیم برقرار کند بازهم ویروس را انتقال میدهد. گاها لمس دستگاه تناسلی توسط دستها نیز ممکن است اچپیوی را منتقل کند. در مواردی مثل استفاده توالت فرنگی، شنا کردن در استخر و جکوزی، نداشتن بهداشت فردی خاص و استفاده از ظرف و غذای مشترک ویروس انتقال پیدا میکند. انتقال ویروس به سبک مادرزادی هنگام زایمان اتفاقی نادر است، اما ممکن است پیش بیاید. به وجود آمدن زگیل در راه تنفسی نوزاد را پاپیلوماتوز تنفسی میگویند؛ وجود و رشد این ویروسها درحنجره نیز به پاپیلوماتوز حنجره معروف است که عفونت مادامالعمری است.
راه های تشخیص اچ پی وی چیست؟
در تشخیص اچ پی وی روشهای سنتی مانند میکروسکوپ، کشت سلول و… جوابگو نیست؛ ولی امروزه روشهای مدرن برای تشخیص اچپیوی و عفونت وجود دارد که از طریق برخی آزمایشها که شامل موارد زیر میشوند، امکانپذیر است.
1)کولپوسکوپی :
این روش تشخیص اچ پی وی توسط پزشکان متخصص انجام میشود که یک روش سرپایی به حساب میآید و از میکروسکوپ و کلوپوسکوپ استفاده میکنند. از این روش برای معاینه دهانه رحم و واژن استفاده میکنند. یافتههای بهدست آمده از تشخیص کولپوسکوپی را با ضایعات استوویتیت، کانتور سطح، الگوی موزاییک علائم نگارشی درجهبندی میکنند.
2)تست اسید استیک:
اگر ضایعات مشکوک ظاهر شده در بدن را آغشته به اسید استیک کنید درجه تشخیص اچ پی وی را بالاتر میبرد. در این روش گاز آغشته به اسید استیک را روی ضایعات به وجود آمده روی آلت تناسلی و دهانه رحم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار میدهیم که آن زائدههایی که تشخیص آن دشوار آست قابل مشاهده شوند. این روش برای غربالگریهای معمولی مناسب نیست.
3)نمونه برداری بیوپسی:
با کولپوسکوپی میتوان از بیوپسی نمونه برداری کنید تا مناطق غیر طبیعی که مشاهده نمیشود نیز قابل تشخیص باشند. نمونههای کولپوسکوپی دارای اهمیت زیادی هستند؛ زیرا درمان مناسب بستگی به شدت ناهنجاری در بیوپسی دارد. نتایج بیوپسی در دو دسته طبقهبندی میشود.
1)توصیه درمان: اگر نتایج سرطان را نشان دهد درمان فوری توصیه میشود.
2)بیوپسی برشدار: اگر نتایج، ناهنجاری بالا را در کولپوسکوپی نشان دهد بیوپسی برشدار استفاده میشود.
4)ژنتیک و DNA:
در تشخیص اچ پی وی از روشهای ابتدایی مثل لک نقطهای بلات جنوبی استفاده میکنند. این روش علاوه بر وقتگیر بودن و کار زیاد نیازمند DNA زیاد برای نمونه بالینی است که الان فناوری جایگزین آن شده است.
5)نمونه برداری از سلولهای دهانه رحم:
این تشخیص اچ پی وی نمونه برداری یک تست غربالگری قوی است که برای تشخیص تغییرات بدخیم بیماریهای عفونی و ویروس اچپیوی و زگیل استفاده میشود. در این روش با نمونهگیری از دهانه رحم به تشخیص اچپیوی در بیرون و داخل رحم میرسند. آزمایش پاپ اسمیر آزمایش مثبت بیشتر و تاییدشده نسبت به دیگر روشها است که در تشخیص اچپیوی بسیار کاربردی است.
6)آزمایش ادرار و خون :
این روش نیز یکی دیگر از راههای تشخیص اچ پی وی است که بدون هیچگونه درد و ناراحتی صورت میگیرد؛ اما دقت و کاربردی کمتری دارد و ممکن است آزمایش با خطا مواجه شود، به همین دلیل ترجیح پزشکان برای تشخیص بهتر، استفاده از نمونهگیری است که شرایط بیمار بهطور کامل بررسی شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
با توجه به سابقه روابط جنسی خود اگر فکر میکنید که ممکن است مبتلا به ویروس اچپیوی و زگیل تناسلی شوید حتما با پزشک متخصص ملاقات کنید. او میتواند در تشخیص به موقع بیماری و بهترین گزینه درمان به شما کمک کند؛ از همه مهمتر صحبت کردن با شریک جنسی خود در این مورد است.
انواع پرخطر و کم خطر ویروس HPV
دو نوع اچپیوی که خطرناکترین سرطانهای دهانه رحم را به همراه دارد سویههای 16 و 18 هستند. سایر ویروسهای پرخطر پاپیلومای انسانی شامل58، 52، 45، 33، 31 و…. هستند. انواع کم خطر ویروس اچپیوی مثل 6 و 11 باعث ایجاد زگیلهای تناسلی میشوند ک به ندرت تبدیل به سرطان میشود. دیگر بیماریهای ناشی از HPV به شرح زیر است:
- زگیل معمولی: سویههای ۱،۲،۲۴،۲۶،۲۷،۲۹،۴۱،۷۵،۷۷ و …
- زگیل کف پا: انواع ۱، ۲، ۴، ۶۰، ۶۳
- سرطان ناخون: سویه ۱۶
- سرطان ریه: ۶،۱۱،۱۶،۱۸
- سرطان حنجره: سویه ۶ و ۱۱
- سرطان سینوس: انواع ۱۶ و۱۸
- سرطان ملتحمه چشم: نوع ۱۶
- سرطان دهان: انواع ۱۶و ۱۸
- سرطان مری: سویه ۱۶ و ۱۸
- سرطان واژن: نوع ۱۶
- سرطان آلت تناسلی: سویههای ۱۶ و ۱۸
زگیل ناحیه مقعد و تناسلی وسیع نیز اکثر سویهها را شامل میشود.
سخن پایانی
ویروس اچ پی وی به دلیل سرعت سرایت بالا شیوع گستردهای دارد، به همین دلیل تشخیص ویروس اچپیوی یک عامل ضروری به حساب میآید. با تشخیص درست و بههنگام این بیماری از شیوع بیماریهای خطرناکتر مثل سرطانها جلوگیری میکنید. برای درمان به موقع میتوانید از مشاورههای پکیج درمانی مرکز اچپیوی ایران بهره ببرید و با خریداری این پکیج به سرعت و بهطور محرمانه بیماری خود را از بین ببرید. این پکیج با ارائه واکسن به افراد میزان ابتلا به ویروس اچپیوی را کاهش داده است.