ویروس اچ پی وی در زنان یا پاپیلومای انسانی باعث ایجاد ضایعات جلدی یا مخاطی در آلت تناسلی، واژن و رحم خانمها میشود. این ضایعات درصورت عدم مداوا ممکن است گسترش یابند و باعث بروز علائمی مانند سوزش، خارش و درد در آلت تناسلی شود. سلولهای آلوده به برخی از سویههای ویروس ممکن است، دچار تغییر فاز شوند و به سلولهای جهش یافته تبدیل شوند. این سلولها بهتدریج باعث ایجاد تومورهایی در دهانه رحم، واژن، آلت تناسلی یا مقعد میشوند. سلولهای سرطانی قدرت درگیر کردن سایر بافتهای حیاتی بدن را نیز دارند.
راههای انتقال ویروس خطرناک اچ پی وی در زنان
خوشبختانه اچ پی وی در زنان بهسادگی از یک فرد به فرد دیگر منتقل نمیشود. تماس پوستی با موضع آلوده از راههای اصلی ابتلا به ویروس اچ پی وی است. با توجه به اینکه این ویروس در ناحیه آلت تناسلی مردان رشد میکند، این افراد میتوانند ویروس اچ پی وی را از طریق انواع رابطه جنسی مقعدی، دهانی یا رحمی به شریک جنسی خود منتقل کنند. لازم است بدانید که اصلیترین دلیل انتقال ویروس اچ پی وی به زنان، رابطههای جنسی پرخطر و محافظت نشده در سنین نوجوانی است. درصورت انجام رابطه جنسی دهانی، امکان انتقال ویروس پاپیلوما به دهان، حنجره و حلق نیز وجود دارد. از جمله دیگر راههای انتقال ویروس اچ پی وی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از وسایل غذاخوری مشترک
- استفاده از قلیان، پیپ یا وسایل دخانیات دیگر بهصورت مشترک
- استفاده از لباسهای آلوده به ویروس اچ پی وی
- انتقال از طریق کاندوم آلوده به ویروس اچ پی وی
فاکتورهای خطر ابتلا به ویروس اچ پی وی
تفکر اشتباهی که در ذهن بسیاری از مبتلایان به ویروس اچ پی وی در زنان وجود دارد این است که این بیماری مانند برخی بیماریهای عفونی بدون نیاز به درمان خود به خود خوب میشود. درصورتی که عفونت پایدار به پاپیلوما ویروس، شرایط مناسبی را برای بدخیمی و مشکلات همراه آن به دنبال دارد. علاوه بر این حضور زگیلها باعث کاهش اعتماد به نفس و احساس افسردگی در زنان خواهد شد. بهطور کلی ابتلا به ویروس اچ پی وی ممکن است عواقب زیر را به همراه داشته باشد.
سرطان زایی
تحقیقات نشان میدهد که برخی از واریانتهای ویروس اچ پی وی، نقش مهمی در بروز سلولهای جهش یافته در دهانه رحم(سرویکس)، واژن، ناحیه پرینه(فرج) و حتی مقعد دارد. شواهد این موضوع را میتوان از وجود DNA ویروس در سلولهای سرطانی افراد مبتلا بهخوبی مشاهده کرد. درصورت انجام رابطه دهانی ممکن است تومورهایی در ناحیه حنجره، حلق و زبان نیز دیده شود. این سلولهای سرطانی قابلیت متاستاز به اعضا حیاتی بدن مانند رودهها و کبد را نیز دارند.
عقیمی
خانمهایی که مبتلا به عفونت شدید پاپیلوما هستند، زگیلهایی را در ناحیه واژن یا رحم نشان میدهند. این زگیلها لایه آندومتر رحم را تخریب میکنند و شرایط را برای لانه گذاری جنین سخت میکنند. این موضوع باعث ایجاد سقط جنین یا عدم باروری میشود.
احتمال انتقال به جنین
برخی از مادرانی که از عفونت اچ پی وی خود آگاهی ندارند، میتوانند از طریق کانال زایمان آن را به فرزند خود منتقل کنند. علاوهبر این بهدلیل وجود زگیلهایی که در ناحیه واژن وجود دارد، احتمال بروز مشکلاتی در روند زایمان طبیعی وجود دارد.
تشخیص زگیل تناسلی در زنان
در بسیاری از کشورها شناسایی عفونت اچ پی وی بهوسیله تست پاپ اسمیر و نمونه برداری از دهانه رحم انجام میشود. این تست کاملاً دقیق است؛ ولی برای نمونه برداری از حلق، زبان یا لوزهها از طریق پاپ اسمیر ممکن نیست. در این زمینه تستهای جدیدی وجود دارد که با بررسی DNA ویروس بهطور دقیق حضور آن را مشخص میکنند. یکی از این روشها، real time PCR است که روشی دقیق برای شناسایی ویروس پاپیلوما محسوب میشود. البته در بسیاری از مواقع با مطالعه بالینی زگیلها میتوان حضور آنها را تشخیص داد.
روشهای درمان زگیل تناسلی در زنان
ابتلا به عفونت پاپیلوما، اتفاق آزار دهندهای است که باعث ایجاد احساس شرمساری در افراد میشود. بسیاری از افراد بهخاطر ترس از آبرو از مراجعه به پزشک اجتناب میکنند و ممکن است مدت زمان زیادی را با این مشکل سپری کنند. این موضوع در زنان بیشتر دیده میشود. درمان پاپیلوما ویروس هرچه در زمان زودتر انجام شود، احتمال بهبودی بیشتری دارد. روشهای مختلفی برای درمان این عفونت وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- سرما درمانی
- لیزر درمانی
- جراحی
- داروها
* داروها بهدلیل عوارض و درد کمتر در بسیاری از مواقع مناسبترین گزینه برای درمان هستند. مرکز اچ پی وی ایران، پکیج دارویی متشکل از انواع پمادها، قرص، مکملها، ویتامین و… دارد که علاوهبر حذف ۹۸٪ زگیلها، سیستم ایمنی را در مقابل ابتلا مجدد تقویت میکند. این پکیج برای زنان مبتلا به ویروس اچ پی وی و همچنین کسانی که مشکوک به ابتلا هستند، استفاده میشود. پکیج دارویی مرکز اچ پی وی ایران از پیشرفت زگیلها جلوگیری کرده و مانع از بروز سرطان و کاهش اعتماد به نفس در افراد میشود.
سخن پایانی
وقتی صحبت از آلودگی به ویروس اچ پی وی میشود بهنظر میرسد که خانمها در این زمینه آسیب کمتری میبینند. این موضوع بهدلیل آناتومی بدن آنها و تماس آلت تناسلی با قسمتهای مختلفی مانند واژن، رحم، آلت تناسلی، مقعد و… است. با توجه به نوع واریانت آلوده کننده میکروبی ممکن است آلودگی به این ویروس به سرطان رحم، واژن یا آلت تناسلی منجر شود. بنابرین بهترین راه برای عدم ابتلا به این ویروس غربالگری، روابط جنسی محافظت شده و رعایت بهداشت جنسی در حین رابطه است.